Het leven (als schepen) zoals het is: de vergadermarathons van Bram Peters
01 Mei 2019
Na de succesvolle lokale verkiezingen in oktober 2018, werd Bram Peters eerste schepen in Tervuren, bevoegd voor ruimtelijke ordening, wonen, stedenbouw, mobiliteit, onroerend erfgoed en milieu. Dat doet hij fulltime, zodat hij zich volledig kan toeleggen op het politieke werk, en omdat hij naar eigen zeggen houdt van politiek...
Dat is een grote hap bevoegdheden. Maar wat doet een schepen zoal op een dag?
Bram: "Mijn agenda strak bewaken om niets uit het oog te verliezen! :-) Ik werk heel nauw samen met een hele reeks afdelingen en instanties. Als je wilt dat dit zowel inhoudelijk als op menselijk vlak goed verloopt, dan komen daar veel vergaderingen bij kijken. De link tussen Groen lokaal en nationaal moet ook constant gelegd worden."
Geef ons eens een idee van een gemiddelde vergaderweek?
Bram (somt in sneltreintempo op): "Maandag partijbestuur Groen nationaal en in de namiddag Raad van bestuur Bexit (het gemeentebedrijf), college van burgemeester en schepenen (CBS), en vast bureau (van het OCMW). 's Avonds staat er meestal een vergadering op het programma (met meerderheid, fractie of andere). Dinsdag en donderdag zijn het eerder interne of externe meetings met ambtenaren. Ik neem dan tijd om dossiers te lezen en mails af te handelen. Heel soms krijg ik de kans om inspiratie op te doen op externe events. Dinsdagavond is het gemeenteraad, of andere vergaderingen. Woensdag overleg ik met afdelings-en diensthoofden om het CBS van de komende maandag voor te bereiden. Ik bespreek de stedenbouwkundige dossiers, de mobiliteitsdossiers en alles wat te maken heeft met het publiek domein en de openbare ruimte met de betrokken diensthoofden. Op woensdagavond..."
Ho, stoooop! We zijn nu al moe :-) Wat voor zaken bespreek je concreet?
Bram: "Dat kan een overleg zijn met een intercommale zoals IGO over de clustering van de woningprojecten, of met vrijwilligers ter voorbereiding van Open Monumentendag. Of de voorbereiding van een dossier zoals de omgevingsaanleg van het KAT, een burgeroverleg rond de parkeerproblematiek in Schonenboom, en ga zo maar verder. Als schepen vergader je ook met de verschillende Adviesraden van de gemeente. Een andere keer moet je afstemmen met een projectontwikkelaar om tot een aanvaardbare ontwikkeling te komen... Of een bestuurs- of algemene vergadering van Groen+ Tervuren, natuurlijk."
Heb je veel rechtstreeks contact met Tervurense burgers?
Bram: "Enorm. Naast vergaderen, bestaat mijn job eruit vragen en emails te beantwoorden. Een paar voorbeelden? Bij de werken in de Diepestraat was er de bezorgdheid dat de kasseiweg zou verdwijnen. Dan is het mijn rol om de bewoners gerust te stellen. Of als er problemen gemeld worden, zoals een riolering die in een veld uitkomt: dan moet ik ervoor zorgen dat er handhaving gebeurt door de betrokken dienst, maar vind ik het ook belangrijk om de persoon te bedanken voor de melding. Ik moet ontzettend veel uitleggen, en dat is niet altijd de meest dankbare kant van mijn job, want je stuit soms op onbegrip of kritiek, terwijl je juist zoekt naar de beste oplossing. Maar meestal zijn de mensen wel heel blij dat je tijd maakt om hen een grondige uitleg te geven."
Heb jij eigenlijk een privéléven?
Bram: "Toch wel. Mijn vrouw en ik werken allebei fulltime, dus het is een kwestie van goed plannen en afspreken, willen we toch voldoende tijd doorbrengen met onze twee zoontjes. Ik moet gewoon vaak genoeg nee zeggen, delegeren en nergens onnodig blijven plakken, en dan lukt het wel om alles te combineren".
Wat is eigenlijk de grootste uitdaging in je job?
Bram: "Nooit loslaten. Om een nieuw idee te realiseren moet ik het minstens 5 keer 'verkopen': aan mijn partijgenoten, aan mijn coalitiegenoten, aan de administratie, aan de oppositie en aan de burger. Je moet dus veel geloof en passie hebben. :-) Maar vooral: je moet het graag doen. En ik hou veel van politiek..."