Jongerenvoorzitter Elmo en schepen Sofie op jeugdhuizentoer

30 April 2019

Jongerenvoorzitter Elmo en schepen Sofie op jeugdhuizentoer

Je bent kersverse schepen van o.a. jeugd, en het is al een aantal jaren geleden dat je zelf de leeftijd had om naar een jeugdhuis te gaan. Hoe pak je het aan? Wel, je begint met een tournee van de Tervurense jeugdhuizen, met een gids die ze door en door kent!

Zo sprak Sofie Lombaert op een vrijdagavond af met Elmo Peeters voor een fietstoer langs Tervurense jeugdhuizen. Een fantastische en leerrijke ervaring, volgens Sofie. “Beleid kan je immers niet maken vanuit een ivoren toren, maar door naar de mensen toe te gaan, te ervaren wat er leeft en te luisteren naar de behoeften. Ik heb dan ook een heleboel interessante weetjes opgedaan.

21u30 - 1ste stop: Vossem – Jeugdhuis Den Troemel

Na een hartelijke ontvangst worden Elmo en Sofie snel ingewijd in de historiek van het pand… Een bezoekje aan de kelder leert dat er zich cellen bevinden, een herinnering aan een verleden als... politiekantoor. Er heerst een toffe ambiance en een gezellige drukte omwille van een fuif met DJ Blackfox (oftewel Robbe). De doorgang aan de toog is nogal eng, maar dit wordt ruimschoots goedgemaakt door de omringende ruimtes en inkleding.

22u45 - 2de stop: Moorsel – Jeugdhuis De Kaaf

De ligging van De Kaaf aan sporthal De Steenberg zorgt ervoor dat er buiten relaxter gepraat en gelachen kan worden zonder te veel zorgen over mogelijke reacties van buren. Eén grote open ruimte met een hangsofa in het midden laat toe om in een oogopslag alle aanwezigen te zien. Jokrimo is vertegenwoordigd en ook de uitbater van De Steenberg sluit zijn avond hier graag af. Aanwezige jongeren spelen “bierpong”. De creatieve uitbater heeft zelf een tafel gemaakt van gerecycleerd hout om het spelletje te spelen.

23u50 - 3de stop: Tervuren centrum – Jeugdhuis Tram44

Een welkomstcomité wacht Elmo en Sofie buiten op en het is er zo gezellig dat ze er een poosje blijven praten. Eens binnen valt het verdiep met balkon op, waar de toiletten zich bevinden en waar ook een DJ zijn plek krijgt tijdens fuiven. Houten kunstwerken aan de muren zorgen voor een betere akoestiek… Deze bass traps zijn er dankzij Vlaamse subsidies gekomen. Centraal bevindt zich de bar, aangekleed met vinylplaten.

2 u 15 - 4de stop: Duisburg – Jeugdhuis De Rimpel

Ze zijn te lang blijven plakken in de andere jeugdhuizen en staan voor een gesloten deur... Sofie:"We nemen ons voor een nieuw bezoek in de toekomst te plannen!"

Sterke punten die Sofie meeneemt uit deze ervaring:

  • Toffe, betrokken en verantwoordelijke jongeren in elk jeugdhuis.
  • Diversiteit qua aankleding, sfeer, muziekstijl, infrastructuur.
  • Creativiteit, ondernemingszin en openheid.
  • Collegialiteit tussen de verschillende jeugdhuizen.

Wat kan beter?

  • Toegankelijkheid: zowel in Vossem als in Tervuren centrum is dit een heikel punt door de trappen die genomen moeten worden. Voor Tram44 zal dit op de nieuwe site Berg Termunt op termijn opgelost zijn. Voor Vossem dient onderzocht te worden wat mogelijk is.
  • Duurzaamheid: hier kan bewuster mee omgegaan worden en nog beter op ingezet. Bv. geen gebruik meer maken van plastic wegwerpbekertjes...
  • Doordat binnen niet gerookt wordt, staan jongeren buiten te praten, wat voor buurtbewoners niet altijd aangenaam is… We moeten bekijken hoe beide behoeften gerijmd kunnen worden.