"Afscheid van het automobilisme"

De KWB, de Fietsersbond en Transitie Tervuren organiseren een interessant avond over mobiliteit met Kris Peeters als spreker. Ongetwijfeld interessant! : dinsdag 22 januari , 20 u., Administratief Centrum Tervuren, inkom 4 euro (leden Fietsersbond en kwb 2 euro)Praktisch

Wie: Kris Peeters is mobiliteitsexpert en auteur van twee boeken over mobiliteit ('Het voorruitperspectief ' en 'De file voorbij'). Zijn derde boek verschijnt in de loop van 2013. Hij publiceert regelmatig opiniebijdragen in De Standaard. Volg zijn gedachten op zijn weblog "deanderekrispeeters.wordpress.com" of op Twitter "@De_andere_Kris".

Wat: Voor Kris Peeters is de auto geen onverdeelde zegen voor de maatschappij en hij laat dat graag horen met standpunten die niemand onverschillig laten. De auto is het minst efficiënte vervoersmiddel, zowel op het vlak van ruimtebeslag, energieverbruik als kosten. Toch wordt het mobiliteitsbeleid vooral benaderd vanuit het gezichtspunt van de autobestuurder.

Zijn uitgangspunt is dat de auto niet alleen ons hele leven beheerst, maar zelfs ons denken. We beantwoorden de vraag "waar sta je", niet met "hier". In de plaats daarvan zeggen we waar onze auto geparkeerd staat.

We overdrijven kleine ongemakken wanneer we woorden gebruiken als fileleed terwijl zij die in de file staan (of eerder de file "zijn") toch warm en droog in hun wagen zitten. Bij echt leed verkiezen we een meer neutrale term als dodentol, alsof het gewoon hoort bij onze auto-mobiliteit.

Als dan het autorijden een beetje aan banden wordt gelegd door een parkeerverbod of een autoluwe winkelstraat, laaien de gemoederen hoog op. Maar in plaats van toe te geven dat we ons geraakt voelen in onze persoonlijke vrijheid, doen we ons erg altruïstisch voor en vragen we ons bezorgd af hoe de ouderen nog bij de bakker moeten geraken.

Toch pleit Kris Peeters er niet alleen voor om de autovrijheid te beknotten. Met de juiste maatregelen laten we immers zonder dwang of gemor de auto staan. Zo kan men bij nieuwbouw appartementen de bouwheer verplichten om fietsenstallingen te voorzien die beter bereikbaar zijn dan de garage. Zodat de bewoners sneller op de fiets stappen dan in hun wagen.

Fietsersbond ? kwb ? Transitie