Hof van Melijn wordt kunstenaarscentrum

11 Oktober 2018

Hof van Melijn wordt kunstenaarscentrum

De gemeenteraad heeft eind september beslist om het Hof van Melijn in langdurige erfpacht te geven aan Ibo Nuyttens. Hij zal het historische pand (van 1325) helemaal renoveren en een cultureel-toeristische bestemming geven. Naast een aantal ateliers voor Tervuurse kunstenaars komt er een tentoonstellingsruimte, een vergaderruimte, een cultuurcafé en een fietsenverhuur.

Verborgen parel in hartje Tervuren krijgt nieuw leven

Het Hof van Melijn, dat tot voor kort het gemeentelijk museum huisvestte, was oorspronklijk een vierkantshoeve. Enkel een deel daarvan is bewaard en beschermd. Nu krijgt het gebouw een nieuwe bestemming maar blijft de gemeente wel eigenaar van het waardevolle pand. De nieuwe cultureel-toeristische bestemming geeft ruimte aan het vele artistieke talent en de creativiteit die in Tervuren aanwezig is.

“Het doet plezier vast te stellen dat een initiatief van onze betreurde Groen+ schepen Maurits Wynants, een nieuwe langdurige bestemming krijgt. Hij lag aan de basis van de restauratie van deze erfgoedparel. We hebben zijn levenswerk geëerd door dit stukje onroerend erfgoed in  eigendom te houden en het een nieuwe bestemming te geven die in de lijn ligt van zijn interesses: cultuur en erfgoed.” Aldus Groen+ schepen voor onroerend erfgoed Mark Van Roy.

Tervuren versterkt reputatie als kunst- en cultuurgemeente

Ibo Nuyttens, tot voor kort uitbater van het bekende café ‘t Sot Genoegen, werd geselecteerd na een wedstrijdprocedure. Voor dit project werkt hij samen met “Young Art Tervuren”, een vzw die een aantal Tervuurse kunstenaars verzamelt. “Een kunst- en fietscafé past perfect bij de uitstraling van Tervuren, en ik wil graag mijn horeca-ervaring aanwenden om hier een groot succes van te maken”, zegt Ibo Nuyttens. Dirk Tiet Lefebure, bestuurslid van Young Art Tervuren, is vooral opgetogen dat hedendaagse Tervuurse kunstenaars een nieuwe thuis vinden in een echte artiestengemeenschap.