Ik ben jong

De visie van Groen+Vooruit

Tervuren is een geweldige plek om op te groeien. We moeten er dan ook voor zorgen dat dit zo blijft d.m.v. voldoende ondersteuning voor jeugdverenigingen, een goede mobiliteit en betaalbare woningen, zodat de Tervuurse jeugd hier kan blijven wonen. Het is dan ook cruciaal om jongeren inspraak te geven in het beleid om zo te weten wat hun noden en wensen zijn. Wij geloven dat een gemeente waar het goed is om op te groeien een aangename gemeente is voor alle inwoners.

Onze drie prioriteiten

  • We luisteren naar jongeren en betrekken hen actief bij het beleid.
  • We ondersteunen het verenigingsleven, zodat jongeren kunnen sporten, spelen en ontspannen
  • We zorgen dat het betaalbaar wordt voor jongeren om in Tervuren te blijven wonen

Concrete maatregelen

  • Inspraak: De tijd dat politici één keer per zes jaar een stem moesten verdienen om vervolgens alleen alle beslissingen te nemen is voorbij! Onze toekomstvisie is er één van permanente dialoog tussen politici, ambtenaren en burgers. Daarvoor moeten we op verschillende terreinen winst boeken: participatie, democratie, informatie. Uiteindelijk moet er naar elke burger die zijn/haar mening kwijt wil, geluisterd worden. Dat betekent daarom niet dat wat hij/zij vraagt ook effectief kan of zal gebeuren maar wel dat er in de mate van het mogelijke rekening mee wordt gehouden.
  • Op dit moment wordt de stem van de jeugd vertegenwoordigd door de jeugdraad. We blazen de jeugdraad nieuw leven in door een versterkte ondersteuning vanuit de administratie. Wij willen daarnaast jongeren in een meer dynamische vorm laten deelnemen aan het beleid. Dat kan in de vorm van een G40, waarbij er 40 jongeren worden geloot om zich uit te spreken over een specifiek dossier, of op een andere manier. Ook over mobiliteit, sociale zaken, huisvesting, invulling van de publieke ruimte, ... willen we rekening houden met de stem van de jeugd.
  • Bij bepaalde dossiers moeten jongeren ook gericht betrokken worden. Dit deden we bijvoorbeeld bij de herinrichting van het skatepark. De skaters mochten mee de invulling van hun skatepark bepalen. Op deze manier bekomen we een beter eindresultaat en geven we eigenaarschap aan de gebruikers.
  • Betaalbaar wonen: In het hoofdstuk betaalbaar wonen gaan we dieper in op hoe we dit concreet aanpakken. Belangrijk is dat er bij het nemen van maatregelen om betaalbaar wonen mogelijk te maken, gefocust wordt op jonge inwoners die een band hebben met Tervuren.
  • Jeugdverenigingen & Jeugdhuizen: Tervuren kent heel wat jeugdverenigingen (scouts, chiro, KSA, Jokrimo, ...) en elke deelgemeente heeft een eigen jeugdhuis. Deze verenigingen zijn er voor de jeugd maar ook dankzij de vele jonge vrijwilligers. Als gemeente moeten we dit engagement aanmoedigen, waarderen en deze verenigingen steunen met financiële, infrastructurele, logistieke en inhoudelijke steun.
    • Een nieuw gebouw in plaats van de versleten Nettenberg en Diependal dat verschillende functies combineert: sporten, zwemmen, ontspannen, muziek, jeugdbeweging, speelpleinwerking, … En een coole Urban Space als ontmoetingsplek voor jongeren om te skaten, breakdancen, … Wij doen dat uiteraard volgens onze waarden: participatief (inspraak van sportclubs & jeugdverenigingen) en met aandacht voor natuur & omgeving (ondergrondse parking, mooie groenzone rond de Voer…). De werken zelf zullen vermoedelijk pas na 2030 gebeuren maar het zou mooi zijn om de voorbereiding volledig rond te krijgen daarvoor.
    • In de tussentijd wordt de Nettenberg gefatsoeneerd zodat het nog een paar jaar mee kan. Dat omvat het herstellen van een raam of vervangen van de toiletten, zorgen dat de verwarming goed werkt, ...
    • Soms zijn eenvoudige ingrepen genoeg opdat jongeren een ontmoetingsplek hebben: voetbaldoelen plaatsen op het grasveld achter Pachthof Stroykens, een afdak en wat bankjes waar ze kunnen schuilen wanneer het regent, ...
    • Wij vinden het belangrijk dat jongeren in de buurt kunnen uitgaan. De gemeente faciliteert en ondersteunt initiatiefnemers.
    • Ons breed jeugdaanbod kan enkel bestaan dankzij de vele jonge vrijwilligers die zich inzetten om kinderen en jongeren de beste tijd van hun leven te geven. Als samenleving moeten we hun engagement waarderen en hen zo goed mogelijk begeleiden. Zo blijven we inzetten op terugbetaling van vormingen voor vrijwilligers, zoals animatorcursussen.
    • Het is ook belangrijk voor jongeren om voldoende ervaring te kunnen opdoen. Rugzakprojecten worden vandaag ondersteund via de gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking. Dit verdient meer aandacht. De gemeente kan ook meedoen met YOUCA-dag (de vroegere Zuiddag). Jongeren (van het vierde tot het zevende middelbaar) engageren zich om één dag aan het werk te gaan op een schooldag. Op die manier kunnen zij van het werkleven proeven. Hun loon schenken ze aan projecten van geëngageerde jongeren wereldwijd.
    • De gemeente moet ook zorgen voor voldoende plaatsen voor vakantiewerk.
  • We richten een intergemeentelijke samenwerking (IGS) Jeugd Op deze manier kunnen we samen met de buurgemeenten expertise opbouwen om het jeugdwerk nog beter te ondersteunen en te versterken. Bovendien voorziet de Vlaamse overheid subsidies voor intergemeentelijke samenwerkingen.
  • Mobiliteit: Om je als jongere vlot te kunnen verplaatsen in, van en naar Tervuren, is openbaar vervoer en veilige fietsinfrastructuur cruciaal. In de hoofdstukken over wandelen, fietsen en openbaar vervoer vind je meer details. Specifiek voor jongeren voegen we daar aan toe:
    • De nachtbussen op vrijdag en zaterdag (van Leuven naar Tervuren en terug) die vandaag ook dankzij Groen+ gratis beschikbaar zijn, moeten absoluut behouden blijven. Op deze manier kan je zorgeloos op stap in Leuven. We voeren, in overleg met de MIVB, een vergelijkbaar systeem in voor verplaatsingen naar Brussel.
    • Met dank aan Groen+ werden de speelstraten Buurtbewoners kunnen dit aanvragen zodat hun straat voor een bepaalde periode autovrij wordt gemaakt en kinderen kunnen spelen, en buren elkaar kunnen ontmoeten. We blijven dit verder actief promoten en breiden de speelstraat uit naar het jeugdwerk. Zo maken we straten tijdens activiteiten van jeugdbewegingen of speelpleinwerkingen autovrij. Op deze manier kunnen kinderen veilig aankomen en vertrekken en is er meer ruimte om te spelen.
  • Mentale gezondheid, zeker bij jongeren, is een aandachtspunt. Vanuit de bevoegdheid welzijn en preventie, samen met de welzijnsraad en gezondheidsactoren, zoeken we manieren om te sensibiliseren rond mentale gezondheid bij jongeren. We gaan op zoek naar een locatie voor een Overkophuis.
  • Menstruatie armoede: Toegang tot menstruatieproducten is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Voor sommigen is dit te duur of er bestaat een taboe rond. Daarom willen we op scholen, in het jeugdwerk en bij sportclubs gratis menstruatieproducten aanbieden. Zo verlagen we de drempel om deel te nemen aan activiteiten tijdens de menstruatie.

Terug naar het overzicht