De visie van Groen+Vooruit
Mens en natuur zijn onafscheidelijk. We zijn ervan afhankelijk en de natuur brengt allerlei voordelen. Waar vroeger de mensheid de grillen van de natuur onderging, is het vandaag eerder andersom. Vandaag is de men in staat om zijn omgeving zodanig aan te passen, dat de natuur hieronder lijdt. De doelstelling van Groen+Vooruit in Tervuren is om het waardevolle groen waarover we beschikken te beschermen en te zorgen voor meer groen met meer biodiversiteit. Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om voor deze bescherming te zorgen. Op middellange termijn moet dat resulteren in een Tervuren zonder negatieve impact op haar omgeving, zodat we ervan kunnen blijven genieten.
Onze drie prioriteiten
- Het Nationaal Park Brabantse Wouden moet nog beslissen waar ze haar hoofdkwartier vestigt. Wij zijn voorstander om hen te huisvesten in het politiekantoor, zodra de politie verhuist naar hun nieuwe kantoren op de AZ Keiberg. Er zijn veel synergiën te vinden tussen het NP Brabantse Wouden, het streekbezoekerscentrum en het toekomstig gemeentelijk museum waar natuur(beleving) een belangrijke rol speelt in de vorm van de School van Tervuren.
- Onze tuinen vormen samen een belangrijk onderdeel van de natuur en de biodiversiteit. In Tervuren zijn de tuinrangers actief. Dit zijn vrijwilligers die inwoners helpen om hun tuin biodiverser te maken. Behalve het blijvend ondersteunen van de tuinrangers en het ondersteunen van de haagplantacties van Regionaal Landschap Dijleland, zoeken we nog manieren om de tuinen biodiverser te maken. Zo kunnen we bijvoorbeeld een wedstrijd uitschrijven voor de mooiste biodiverse tuin.
- Aan elke basisschool een groene speelplaats. Want een groene, uitdagende en avontuurlijke speelruimte op school heeft tal van voordelen. Een prikkelende inrichting daagt uit tot gevarieerd spel: klauteren en klimmen, lopen, springen. Geborgen hoekjes nodigen uit tot fantasie- en rollenspel. Kinderen kunnen er ook gewoon rust vinden.
Concrete maatregelen
- De Voer kan je bijna van aan de bron tot aan de Dijle volgen. Zodra de werken aan Panquin zijn voltooid kun je van aan de bron tot in het park. Achter het park loopt het Voerwegje verder tot aan de Dorpsstraat (bocht bij GBS Vossem). De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) is bezig om het Voerpad verder door te trekken tot aan de Dorpsstraat verderop. De uitvoering is voorzien in de winter ‘24-’25. Het enige stukje dat dan nog ontbreekt is van aan de Dorpsstraat tot de grens met Leefdaal. Hoewel de Voer hier vooral in de achtertuinen van inwoners loopt, willen wij onderzoeken hoe we het laatste stukje Voerweg kunnen realiseren.
- Wij willen de woonuitbreidingsgebieden niet aansnijden voor woonontwikkelingen (behalve Kleine Ham). Juist omdat we deze open ruimte willen beschermen.
- Het hemelwaterplan bevat een hele reeks maatregelen om de waterkwaliteit van de Voer te verbeteren. Het gaat onder andere over het wegwerken van overstorten. Projecten zoals Nettenberg/Diependal en de heraanleg van de Stationsstraat bieden kansen om de waterkwaliteit te verbeteren. Daarnaast willen we blijvend sensibiliseren dat de straatkolken naar onze natuur leiden en niet naar de riolering.
- In het kader van het Nationaal Park Brabantse Wouden is er een concreet plan uitgewerkt waar natuurverbindingen mogelijk zijn. Voor Tervuren gaat dat onder andere over het verbinden van Moorselbos met de open ruimte aan de Stationsstraat. Wij zullen onze steun verlenen aan de projecten binnen het NP Brabantse Wouden.
- Samen met Natuurpunt Druivenstreek zoeken we naar geschikte locaties en projecten om de biodiversiteit te versterken. Concreet denken we aan projecten tussen de Kouter- en Dorreweg, in de buurt van de Voer, langs de oude trambedding in Duisburg.
- Na de bebossing van het voormalige voetbalveld aan de Lijsterlaan (Moorsel) en de gronden langs de Hertenbergstraat (Tervuren) en de omgeving van het GITO, moeten er nog gebieden te bebossen zijn. Samen met Agentschap Natuur en Bos en andere partners zoeken we bijkomende locaties om het bosareaal uit te breiden zonder daarbij de belangen van onze landbouwers uit het oog te verliezen.
- Elke deelgemeente moet op wandelafstand beschikken over “speelnatuur”:
- Tervuren: speelbos achter de speeltuin in de Koninklijke Moestuin
- Moorsel: Hoogbos
- Vossem: terrein langs Dorreweg
- Duisburg: terrein achter Pachthof Stroykens
- Ook buiten het park van Tervuren en het Zoniënwoud staan heel wat mooie, grote bomen. Deze werden geïnventariseerd en verdienen nauwe opvolging en onderhoud. Zo willen we de mooie lindeboom in Huldenbergstraat in Duisburg beter beschermen en onderhouden zodat hij nog eens 100 jaar mee kan gaan.
- Onze holle wegen zijn uniek voor de Druivenstreek en omgeving. Meestal worden ze onderhouden door Regionaal Landschap Dijleland. Sensibilisering naar de (aanpalende) eigenaars van het belang en wat belangrijk is, is nodig. Zo is groenafval in de rand van de holle weg juist schadelijk voor de kwetsbare natuur.
- Indien er zich opportuniteiten voordoen, kopen we natuurgebieden Waar mogelijk besteden we het onderhoud uit aan bijvoorbeeld Natuurpunt. Een alternatief kan zijn om Natuurpunt te ondersteunen wanneer zij aankopen doen.
- Het beheer van het groen in Tervuren staat vaak in functie van praktische overwegingen. Door meer rekening te houden met de natuurwaarde bij de planning kan men de natuurwaarde vergroten. Zo kunnen bermen bijvoorbeeld mooie bloemenvelden worden in plaats van saaie gemillimeterde grasperken. Dat is mooier om naar te kijken en goed voor de biodiversiteit. De middenberm van de Tervurenlaan zou zo’n prachtig bloemenveld kunnen worden. We maken een maai- en onderhoudsplan op voor alle publieke groengebieden met het oog op meer biodiversiteit.
- Samen met de landbouwers zoeken we manieren om te komen tot meer biologische landbouw en meer korte keten landbouwproducten, bijvoorbeeld door de ondersteuning van Boeren en Buren.
- De gemeente bood een grond aan de GBS Tervuren en de Steinerschool om een schoolmoestuin in te richten. We onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om volkstuintjes aan te bieden op gronden van OCMW of gemeente of een andere publieke partner. Specifiek denken we aan grond langs het paadje tussen de O. De Pauwstraat en Diependal of Maesdelle.
- Erosie is een lastig fenomeen, zowel voor omwonenden als voor de landbouwer die zijn vruchtbare grond kwijtraakt. Samen met de erosiecoördinator gaan we actief aan de slag om de laatste locaties met erosie aan te pakken. We denken daarbij bijvoorbeeld aan Maagdekensdelle.
- We maken een natuurlijke begraafplaats langs het bestaande kerkhof in Vossem.
- Loopt de ree over de weg of loopt de weg door het bos? De huidige regeling in de Vlaktedreef waarbij het verkeer niet mag doorrijden tijdens de avondspits en op zondag, willen we beter afdwingen met een slagboom. Het volledig afsluiten van de Vlaktedreef moet worden onderzocht om zeker te zijn dat er geen te grote verschuivingen van het verkeer zijn waar dit niet gewenst is.
- Waar de Voer de Kouterstraat kruist, richten we een natuursluis
- Groen+Vooruit zal zorgen voor meer natuur in woongebied door straten groener in te richten (zie hoofdstukken mobiliteit & klimaat). We willen een subsidiereglement schrijven voor meer gevelbeplantin Meer groen in het straatbeeld (bomen, perkjes, hegjes) is mogelijk zonder veel bijkomend onderhoudswerk indien je voor de juiste soorten kiest op de juiste plaatsen. Dat vereist een versterking van de groendienst.
- Elke nieuwe projectontwikkelaar moet voldoende groen voorzien (zie hoofdstuk verantwoord bouwen).
- Van een rusthuis in het gebied voor gemeenschapsvoorzieningen aan het einde van de Ringlaan en de Hertenbergstraat is al lang geen sprake meer (dankzij Groen+!). Ondertussen zijn deze gronden ook bebost. Om deze gebieden vlakbij de bronnen van de Voer nog beter te beschermen voeren we best een bestemmingswijziging door van blauwe naar groene zone door middel van een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP).
- Het Park van Tervuren en het Zoniënwoud zijn twee zeer grote stukken natuur. De belevingswaarde ervan kunnen we opwaarderen. In het park zelf kunnen vrij rondzwervende strandstoelen staan (naar het voorbeeld van de stoelen in het park rondom het Louvre in Parijs). We plaatsen meer picknicktafels in het park en in de groene zones in de deelgemeenten.
- We willen bestaande of nieuwe plantvakken vullen met eetbare planten (bv. aardbeien), kruiden of fruitbomen. We laten de Tervurenaar letterlijk van de natuur proeven. Een fijne manier om elke bewoner dichter bij de natuur te brengen!
- Trage wegen zijn paden of wegen die bestemd zijn voor niet-gemotoriseerd verkeer. Wandelaars, fietsers en ruiters zijn de belangrijkste gebruikers. Tervuren ligt bezaaid met trage wegen. Samen vormen al die veldwegen, kerkwegels, jaagpaden, vroegere treinbeddingen, holle wegen, bospaden en doorsteekjes een dicht netwerk waar zachte weggebruikers graag fietsen en wandelen. In Tervuren zijn ze nog niet allemaal geïnventariseerd en benoemd. Tijd om er verder werk van te maken en om ze kenbaar te maken.
- Kunnen zwemmen in natuurlijk water zou fantastisch zijn. Zwemmen in open lucht brengt ook heel wat uitdagingen met zich mee. Maar misschien zijn er wel mogelijkheden in het nieuwe Ravensteinpark of één van de Tervuurse parkvijvers? Een alternatief kan zijn om “ploeterwater” in te richten aan de Nettenberg bij de herinrichting van de Voer.
- De gemeente behaalde tweemaal op rij het label diervriendelijke gemeente. Wij willen dat behouden en daarvoor moeten we aan volgende voorwaarden blijven voldoen:
- Bevoegdheid dierenwelzijn expliciet toekennen aan een schepen
- Binnen de politie een contactpersoon aanduiden voor dierenwelzijn
- Sensibiliseren rond het steriliseren van katten
- Geen circussen of kermissen met dieren toelaten
- Bij overpopulatie van duiven, duiventillen plaatsen met het oog op ei-manipulatie
- Via Info Tervuren regelmatig communiceren over dierenwelzijn
- Geen vuurwerk toelaten, alternatieven zoals droneshows kunnen uiteraard wel
- Voldoende hondenlosloopzones voorzien, zoals die bij de Zittekensstraat, en communiceren dat honden enkel in die zones van de leiband mogen.
- Bijkomend vragen we om de richtlijnen over het voederen van dieren in het Park beter te communiceren.
- De gemeentelijke aankopen moeten circulair Enkel indien er een gegronde reden is om hiervan af te wijken, staan we dat toe. Bijvoorbeeld, je koopt als gemeente geen lampen meer aan. Je maakt een contract met een firma die ervoor moet zorgen dat er altijd licht is in het gemeentehuis. Zij zijn dan verantwoordelijk om te zorgen dat er lampen hangen en dat die op tijd vervangen worden. Dit principe kan je op bijna alle producten en diensten toepassen (circulaire economie). Een circulaire economie zorgt voor minder afval en meer hergebruik van materialen, waardoor het milieu en de natuur minder belast worden.
Om dit alles mogelijk te maken is een natuur- en milieuambtenaar noodzakelijk.
IK HOU VAN EEN PROPER TERVUREN
Ondanks het harde werk van de gemeentelijke arbeiders, ligt het er op sommige plaatsen nog steeds vuil bij. En vuil trekt vuil aan. Wij willen een proper Tervuren waar iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. Een Tervuren waar we trots op kunnen zijn.
De prioriteiten
- We voeren Diftar Dat is een geDIFferentieerd TARief voor afvalophaling. Het afval wordt dan in containers opgehaald en per keer dat je de container buiten zet, gewogen. De afrekening gebeurt op basis van het gewicht in de container (niet via de zakken zoals nu). De vervuiler betaalt dus. Heel wat gemeenten in Vlaanderen hebben dit al ingevoerd, en hun afvalcijfers tonen duidelijk aan dat de hoeveelheid restafval daalt. Andere voordelen zijn dat vossen en kraaien de containers niet in kunnen waardoor er geen afval meer rondslingert. Voor de werkmannen van Interrand verbeteren hun werkomstandigheden aanzienlijk. Ze hoeven immers geen zware afvalzakken meer te dragen en te gooien. De containers worden door de vrachtwagen opgetild en omgekieperd. Eén van de nadelen is dat niet iedereen plaats heeft om meerdere containers, ook al zijn er kleine formaten, te stockeren. Daarom voorzien we in de meest dense gebieden ondergrondse containers.
- Om sluikstorten tegen te gaan voeren we sluikstortcamera’s in zoals in Overijse en Hoeilaart.
- We breiden de hondenpoepzuilen Niets zo storend als hondenpoep op de stoep.
Concrete maatregelen
- We verhogen de frequentie van het straatvegen in alle straten. We versterken de sneldienst van de gemeente om nog sneller zwerfvuil, hondenpoep en andere vuiligheid aan te pakken. Vuil trekt namelijk vuil aan. We onderzoeken ook of we hen kunnen opleiden tot GAS-vaststellers. Zo verhogen we de pakkans.
- We onderzoeken of we reclamedrukwerk in de bus kunnen verbieden tenzij er een sticker plakt met de boodschap dat de bewoner wél reclamedrukwerk wenst. We draaien met andere woorden de regel om, net zoals in Amsterdam.
- We stimuleren het composteren, kippen houden, herbruikbare luiers, ...
- We voeren de Tervuren shopping bag in en verbieden plastic zakken.
- We treden toe tot de statiegeldalliantie en pleiten voor het invoeren van statiegeld.
Om het probleem van zwerfvuil aan te pakken blijven we de zwervuilacties en het peter- en metersysteem van zwerfvuilzones verderzetten.