Ik heb het niet breed

De visie van Groen+Vooruit

Ieder mens heeft recht op een menswaardig bestaan. Als je een burger bent met een beperkt budget, word je geconfronteerd met hoge energiekosten en hoge prijzen en in Tervuren extra geconfronteerd met de duurdere woonmarkt.  Daarom willen we, bovenop wat federaal en Vlaams voorzien is, lokaal bijkomende steun verlenen, ook als je inkomen het bestaansminimum overtreft!

Onze drie prioriteiten

  • Een lokaal dienstencentrum, waar ontmoeting structureel kan georganiseerd worden en iedereen terecht kan voor informatie.
  • Outreachend werken, waardoor de sociale dienst actief op zoek gaat naar mensen in een noodsituatie.
  • Laagdrempelig Huis van het Kind: waar alle ouders, in eerste instantie ouders in een precaire situatie, terecht kunnen met hun vragen en noden.

Concrete maatregelen

  • In Tervuren hebben we een sterk uitgebouwd systeem van aanvullende steun bovenop het leefloon of andere vervangingsinkomens. Hierbij houden we rekening met de hoge kostprijs in onze gemeente, dat het leven in Tervuren voor mensen met een beperkt inkomen heel moeilijk maakt. We onderzoeken of we bepaalde maatregelen niet kunnen uitbreiden naar mensen met een inkomen dat net boven de grens van het leefloon ligt, maar nog steeds onder de Europese armoedegrens.
  • Niet iedereen kan geholpen worden met activering in het normaal economisch circuit. Hulp moet er zijn op maat, ook voor mensen die omwille van hun maatschappelijke kwetsbaarheid, medische of psychologische problematiek niet in staat zijn om aan het actieve beroepsleven deel te nemen.
  • We zetten de inspanningen verder om het aanbod van sociale woningen en woningen via het sociaal verhuurstelsel te verhogen.
  • We zetten verder in op de strijd tegen energiearmoede via gratis energiescans, en steun voor energiebesparende investeringen via een rollend fonds (zoals in Turnhout).
  • We zullen het conformiteitsattest opleggen aan verhuurders van oudere woningen. Dit attest duidt aan hoe veilig en gezond de woning is. Op die manier zullen we de kwaliteit van de huurwoningen verbeteren.
  • We blijven verder strijden tegen kinderarmoede. Daarom versterken we de werking van het Huis van het Kind door samenwerking met de collega’s van Hoeilaart en Overijse. We bouwen het netwerk rond opvoedingsondersteuning verder uit met partners als Kind en gezin, kinderopvang, CAW, …
  • We werken nog meer samen met de scholen rond armoededetectie en opvoedingsproblemen. Concreet bouwen we het gestructureerd overleg verder uit tussen OCMW en de scholen waar een discrete uitwisseling gebeurt, wanneer er een vermoeden van financiële of opvoedkundige problemen is, en maken we afspraken over hoe dit aan te pakken.
  • We zetten ten volle in op de uitbouw van een netwerk rond vrijetijdsparticipatie. Dit is erop gericht financiële en andere drempels voor kansengroepen weg te nemen of te verminderen. We evalueren de werking van het Rap op stap kantoor, de UITpas enz. We gaan na in welke mate we de doelgroep bereiken en hoe we dit meer kenbaar kunnen maken.
  • Om de drempel tussen burger en OCMW te verkleinen, werken we een tussenlijn uit, die mensen helpt met advies en bij het indienen van dossiers bij het OCMW.
  • Via een buurtkar, te beginnen in de wijk Groenveld in Moorsel, brengen we een aanbod van gezonde en lekkere voeding tot bij kansengroepen en -wijken en maken we de toegang tot de sociale dienstverlening van het OCMW en andere partners veel makkelijker. We starten dit initiatief in de wijk Groenveld. (Naar het voorbeeld van de OCMW’s van Berlare, Buggenhout, Laarne en Waasmunster die zo’n project hebben lopen).
  • We bouwen de buurtwerking verder uit (zie ook hoofdstuk “Ik ben een wereldburger”). Hierbij gaat onze bijzondere aandacht uit naar kansengroepen. Op termijn willen we dit uitbreiden naar de vier deelgemeenten.
  • Wij opteren voor een geïntegreerd lokaal woonbeleid. In samenwerking met de Woonwijzer voeren we een proactief beleid om naast slechte woonkwaliteit ook water- en energiearmoede op te sporen. Dit impliceert een beleid voor rationeel water- en energieverbruik. Uiteraard zijn er dan middelen nodig om het water- en energieverbruik op te volgen.
  • We willen voor de laagste inkomensgroep gratis maaltijden op school: zonder een degelijke maaltijd kan je immers niet studeren.
  • Er bestaat een voedselbank voor de Druivenstreek. Deze wille we gemakkelijker toegankelijk maken voor mensen van Tervuren.

We streven naar gratis menstruatieproducten op scholen en jeugdbeweging. We rekenen in de eerste plaats op burgerinitiatieven, gesubsidieerd/ financieel gesteund door de gemeente.

Terug naar het overzicht