De visie van Groen+Vooruit
De tijd dat politici één keer per zes jaar een stem dienden te verdienen om vervolgens alleen alle beslissingen te nemen is voorbij! Onze toekomstvisie is er één van permanente dialoog tussen politici, ambtenaren en burgers. Daarom moeten we zowel op vlak van participatie, democratie als verlenen van informatie winst boeken. Uiteindelijk moet elke burger gehoord worden.
Onze drie prioriteiten
- Als Groen+Vooruit meebestuurt dan is onze houding constructief, feitengebaseerd en participatief. We willen de bevolking veel vroeger en veel consequenter betrekken bij het beleid. Daarvoor schrijven we een participatiekader uit en werven we een (intergemeentelijke) participatieambtenaar aan.
- Wijkbudgetten: Elk jaar krijgt één deelgemeente de kans om voor een bedrag van 25.000 euro concrete maatregelen te laten uitvoeren. Het zijn de inwoners van de deelgemeente, niet de politiek, die beslissen waaraan het geld wordt besteed. Om te zorgen dat de middelen goed besteed worden en het algemeen belang dienen, schrijven we een duidelijk reglement uit.
- We organiseren een wekelijks spreekuur met 1 schepen, waarbij burgers rechtstreeks, zonder afspraak, met vragen naar het gemeentebestuur kunnen stappen.
Concrete maatregelen
Participatie kent vandaag al vele vormen: telefoontjes, e-mails en persoonlijke contacten met de gemeente of lokale mandatarissen, vragen, meldingen of klachten via de website, het vragenhalfuurtje dat voorafgaat aan de gemeenteraad, enz. Wij denken echter ook aan nieuwe participatievormen:
- Vooraleer een project wordt uitgewerkt, worden de betrokkenen gehoord. Bijvoorbeeld, wanneer een speeltuin wordt uitgetekend, vragen we aan de kinderen die er gebruik van (zullen) maken hoe zij de speeltuin zouden ontwerpen.
- We organiseren minstens één keer per jaar een publiek gespreksmoment zoals de babbelcafés afgelopen jaren.
- We zetten het traject voor de hervorming van de adviesraden
Er zijn een aantal noodzakelijke voorwaarden om participatie mogelijk te maken:
- Een schepen bevoegd voor participatie. Dat kan de schepen van communicatie zijn.
- Voldoende tijd en personeelsinzet voorzien voor inspraak bij de start van een project, want goede participatie vraagt tijd en inzet.
- Aanstellen van een (inter)gemeentelijk ambtenaar voor participatie, belast met de coördinatie van participatieve projecten, en het sensibiliseren van burgers over gemeentelijke beslissingen.
- Voor een transparant en open beleid is duidelijk en verstaanbaar communiceren cruciaal. We maken werk van een vereenvoudiging van de ambtelijke taal, zodat elke burger gemakkelijker begrijpt wat de gemeente doet en waaraan ze haar middelen uitgeeft.
- Een duidelijk kader voor de inspraak: wie wordt er geraadpleegd? Wanneer is er inspraak, waarover en in welke vorm?
Politici, uit meerderheid en oppositie, blijven natuurlijk bestaan. Net zoals het bestuur vaker moet luisteren naar de burgers (zie hierboven) moet ze dat ook doen naar de oppositie. De wisselwerking tussen meerderheid en oppositie kan constructiever. Ook de rol van leden van de meerderheid, niet in het schepencollege, kan beter worden ingevuld. Ook dit vraagt tijd en constructiviteit van alle gemeenteraadsleden. De voorzitter van de gemeenteraad mag van ons alvast geen burgemeester of schepen zijn.
Het meldpunt (3P) via de website van de gemeente werkt goed. Het is belangrijk om hier meer over te communiceren vanuit de gemeente zodat alle inwoners hier gebruik van maken.
We verhogen, noch verlagen de belastingen (Aanvullende Personenbelasting en onroerende voorheffing).
Wat een fusie tussen gemeenten betreft: wij zijn geen vragende partij. Enkel als Vlaanderen dit oplegt, willen wij overgaan tot een fusie.