Ik wil dat er in Tervuren verantwoord wordt gebouwd

De visie van Groen+Vooruit

Wereldwijd blijft de bevolking toenemen. Ook in Vlaanderen en Tervuren is dat het geval. De bevolkingsgroei in combinatie met de steeds kleiner wordende gezinnen, maakt dat er een blijvende vraag is naar bijkomende woningen. Maar we kunnen niet blijven open ruimte aansnijden. Daarom moeten we inbreiden. Dat betekent enkel nog bouwen waar al gebouwd is en liefst in de buurt van voorzieningen zoals openbaar vervoer, winkels, … Tegelijk moeten we erover waken dat Tervuren geen stad wordt maar het gezellig dorp blijft dat het vandaag is.

Onze drie prioriteiten

  • Samen met de woonmaatschappij Woontrots voeren we het masterplan voor de Ravensteinwijk Dit plan omvat onder andere nieuwe sociale woningen om aan de woonnood te voldoen. Groenere en veiligere straten om het openbaar domein in de wijk toekomstbestendig te maken. Een nieuw kruispunt met de Tervurenlaan, waarvoor Agentschap Wegen en Verkeer een akkoord moet geven, moet dienen als nieuwe ingang voor de wijk zodat de nieuwe woningen geen extra verkeersdruk veroorzaken op de al verzadigde Brusselsesteenweg. Er komt een groot waterpark om het regenwater op te vangen en de waterproblematiek in de Hippolyte Boulengerlaan en omgeving te verhelpen. Tegelijk kan er in overleg met Golf Ravenstein een akkoord gezocht worden zodat zij gebruik kunnen maken van dit water voor het bevloeien van hun golfterreinen. In ruil financieren zij mee het waterpark.
  • Voor Moorsel werken we een nieuw plan uit voor het centrum van Moorsel. Wat ons betreft moet dat centrum behalve een nieuwe kleuter- en lagere school ook een kinderopvang, een supermarkt, een park en voldoende speelruimte bevatten. Om te vermijden dat alles wordt volgebouwd moeten ook scenario’s worden onderzocht waarbij de Steenberg, de parochiezaal en de kerk in beeld komen.
  • De Oude Jongensschool in Duisburg is in verval. Enkel de gemeentezaal wordt nog gebruikt. We willen een nieuwe gemeentezaal bouwen tegen Pachthof Stroykens. De Oude Jongensschool ligt schuin tegenover de Sint-Annaschool en op een boogscheut van de parkeerplaatsen op het kerkplein. Een ideale locatie om kinderopvang te organiseren. Op de plaats van de Oude Jongensschool kan er daarnaast een woonproject komen om de kinderopvang en de gemeentezaal te financieren. Het zou leuk zijn om het oude gemeentehuis, of een deel ervan, te behouden in het nieuwe project, maar het is voor ons geen vereiste.

Concrete maatregelen

  • Voor de verkiezingen werd de eerste stedenbouwkundige verordening goedgekeurd. Deze bevat de bouwregels voor alle gebieden rondom de centra. Voor de vier centra van onze gemeente bestaan er nog geen bouwregels, terwijl de grootste bouwdruk juist in de centra gesitueerd is. Om te zorgen dat de nodige verdichting kwalitatief gebeurt, is de eerste prioriteit om een stedenbouwkundige verordening voor de centra uit te schrijven. We denken daarbij aan een minimum aan groen, maximale hoogte, respect voor privacy van omwonenden, etc.
  • We gaan actief op zoek naar opportuniteiten om gericht grond te verwerven om betaalbaar wonen volgens de principes van Community Land Trust (CLT) of Wonen in Eigen Streek (WIES) mogelijk te maken. Hierbij blijft de grond (gedeeltelijk) in eigendom van de gemeente en koopt de toekomstige eigenaar enkel de woning, waardoor de prijs gedrukt kan worden. Deze systemen zijn duurzaam omdat (een deel van) de grond altijd in handen blijft van de gemeente.
  • In Tervuren wordt al jaren de vuistregel gehanteerd dat er voor elke wooneenheid 1,5 parkeerplaatsen moeten komen in bouwprojecten. Deze vuistregel dient omgezet te worden in een verordening zodat ze bindend is. De parkeernorm mag in de centra lager liggen dan daarbuiten. Bij heel grote projecten moet autodelen verplicht worden. Ook voor fietsparkeren moet er een norm komen. Specifiek voor het centrum van Tervuren leggen we bij grotere projecten extra parkeerplaatsen op als stedenbouwkundige last. Dit moet helpen om de hoge bovengrondse parkeerdruk te verminderen.
  • Tervuren kent heel wat onroerend erfgoed. De meest belangrijke gebouwen zijn al erkend door Vlaanderen. Maar daarnaast zijn er nog heel wat gedenkwaardige gebouwen. Deze zijn allemaal opgenomen in de erfgoedinventaris. Wij willen het onroerend erfgoed in Tervuren beter beschermen door duidelijke regels hierover op te nemen in een verordening.
  • Vandaag neemt een buurtbewoner vaak pas kennis van een project wanneer het al in een vergevorderd stadium zit, namelijk tijdens het openbaar onderzoek. Om buurtbewoners beter te betrekken bij de totstandkoming van een bouwproject en om de projectontwikkelaar een duidelijk perspectief te geven, willen wij een traject vastleggen waaraan elke groot bouwproject moet voldoen. We denken daarbij aan volgende stappen:
  • een verkennend gesprek met de gemeente op basis van enkele scenario’s, opgesteld door de projectontwikkelaar
  • een buurtraadpleging door de ontwikkelaar met verslag
  • pre-advies van de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (GECORO) en/of kwaliteitskamer op basis van de scenario’s
  • duidelijke richtlijnen vanuit de gemeente aan de ontwikkelaar
  • start formele procedure omgevingsvergunning incl. openbaar onderzoek en advies GECORO
  • Wij willen voldoende sociale woningen in Tervuren. We zijn ervan overtuigd dat er met de bestaande projecten zoals Ravenstein en Kleine Ham, maar ook met maatregelen zoals het verplichten van sociale woningen te voorzien bij grote projecten, voldoende aanbod aan sociale woningen kan gecreëerd worden. En dat het bijgevolg niet nodig is om woonuitbreidingsgebieden aan te snijden. Wij zijn dus voorstander om de woonuitbreidingsgebieden (WUG) Schonenboom, het WUG tussen de Stations-, Hertstraat en Sint-Pauluslaan en het WUG Maesdelle de komende 6 jaar niet aan te snijden maar te behouden als open ruimte.
  • Wij willen een reglement uitwerken dat cohousing en kangoeroewonen en andere alternatieve woonvormen toelaat en ondersteunt.
  • We onderzoeken of op goed ontsloten locaties zeer grote villa’s opgedeeld kunnen worden tot 2 wooneenheden om tegemoet te komen aan de nood aan extra woningen zonder de bebouwde oppervlakte te verhogen. Als dit haalbaar blijkt, zetten we dit principe om in een (bestaande) verordening.
  • We stimuleren burgers om te ontharden. Door sensibilisering rond de noodzaak van waterinfiltratie zetten we burgers aan om (voor)tuinen te ontharden. We geven als gemeente het goede voorbeeld door het ontharden en groen inrichten van pleinen en straten waar mogelijk.
  • Bij nieuwe ontwikkelingen zoeken we naar een evenwicht tussen maatschappelijke meerwaarde en rendement voor de ontwikkelaar. Een verplicht percentage sociale woningen, serviceflats of andere voorzieningen ten dienste van de bevolking kan opgelegd worden. Immers creëren meer woningen extra nood aan kinderopvang, scholen, winkels, sportinfrastructuur enz.

Ontwerpend onderzoek (eventueel in samenwerking met de Vlaamse Bouwmeester) wordt systematisch ingezet om nieuwe woonvormen, nieuwe wijkontwikkelingen, nieuwe inbreidingsprojecten, … te onderzoeken. Architecturale kwaliteit en woonkwaliteit staan altijd voorop.

Terug naar het overzicht