“Vooruit met Groen+!” – interview met onze nieuwe voorzitster

08 Juni 2022

“Vooruit met Groen+!” – interview met onze nieuwe voorzitster

Op 11 mei hebben de leden van Groen+ Tervuren een nieuw bestuur gekozen. Hét moment bij uitstek voor een babbel met Isabelle Bisschop, de kersverse voorzitster van Groen+ Tervuren.

Wie is Isabelle Bisschop?

  • 51 jaar, getrouwd met Andreas en mama van twee kinderen (14 en 11)
  • Tervurenaar sinds: 2010
  • Professioneel: sinds 2013 zelfstandige (Quality, Process, Project en Change Managementvoor grote en kleine bedrijven), en sinds 2 jaar coach voor professionelen en scholieren.

Isabelle: “Ik ben afkomstig van het Gentse, waar ik dacht dat mijn hart zou blijven liggen, maar ik kan nu wel zeggen: Ik zie Tervuren Graag. Het is een prachtige gemeente, en daarmee bedoel ik niet alleen de omgeving, maar ook de mensen.”

Je bent de eerste vrouw die Groen+ Tervuren leidt. Hoe voelt het?
Isabelle
: “Ik heb deze nieuwe uitdaging grondig overwogen. Na gesprekken met de belangrijkste spelers van Groen+ Tervuren en uiteraard ook met mijn trouwste achterban, mijn man en kinderen, heb ik beslist om me kandidaat te stellen. Ik vind het wel fijn om de eerste vrouw te zijn die deze functie waarneemt. Ik denk dat vrouwen, zeker als ze kinderen hebben, dingen anders aanpakken dan mannen. Zonder al te veel in stereotypes te willen denken, heb ik toch de indruk dat mannen meer het accent leggen op het resultaat en vrouwen meer het proces en het welzijn van de groep voor ogen hebben. Beide zijn nodig.”

“In de aanloop en direct na de verkiezing was ik vol enthousiasme, en nu er drie weken achter de rug zijn voel ik me vooral vastberaden om het succesverhaal van Groen+ in Tervuren samen met de leden en met elke inwoner van Tervuren die geïnteresseerd is verder te schrijven. Ik geloof echt dat we duidelijk(er) moeten communiceren wat Groen+ allemaal heeft bereikt in Tervuren! Ik ben echt onder de indruk van wat er dankzij Groen+ in de positieve zin verandert.”

Kun je daar voorbeelden van geven?
“Ik denk aan kleine ingrepen met groot effect zoals de herbruikbare bekers op evenementen, maar ook aan ontharding van de wegen, de eerste fietsstraten, de extra fietsstallingen, aan deelwagens en laadpalen en aan het veiliger maken van de school­omgevingen.

Ook dankzij Groen+ is het warandepark intussen al lang autovrij, maken we gebruik van een wandelpad langs de Voer, is de aanzet tot de restauratie van het Spaans Huis gegeven en genieten we elk jaar van ArTiestenToer.”

Heb jij eigenlijk een politiek verleden?

Isabelle: “Tot op heden was ik niet de meest politiek actieve persoon, al stond ik al in 2018 voor de gemeenteraadsverkiezingen op de lijst van Groen+ en heb ik aardig wat stemmen op mijn naam kunnen verzamelen. De reden om het nu met meer verantwoordelijkheid te doen is dat ik geloof dat de democratie wereldwijd in een crisis zit: kijk naar hoe Poetin de Russen manipuleert, of wat er in de VS gebeurt rond vrouwenrechten. Er is een vertrouwenscrisis aan de gang en ik zie het als mijn bijdrage om terug vertrouwen op te bouwen bij de Tervurenaren en iedereen te laten merken dat hun stem wél telt en dat er open en eerlijk kan gecommuniceerd worden. Kijk bijvoorbeeld naar Duitsland, waar de groene ministers erin slagen om heel veel vertrouwen op de bouwen - en dit door duidelijk te communiceren en de burgers au sérieux te nemen. Dat is wat we met Groen+ ook meer zullen doen: burgers die willen betrokken zijn, betrekken en in dialoog gaan.”

En hoe wil je dit lokaal aanpakken?

Isabelle: “Op lokaal niveau betekent dit onder andere: de werking van Groen+ nog beter en sterker te maken, door de talenten van élk lid en vrijwilliger goed in te zetten, en met openheid naar alle sociale krachten, van welke kleur ook, waarvoor de plus in de naam trouwens staat. We willen Groen+ attractief maken voor nieuwe leden die graag iets willen veranderen in het algemeen belang, op korte, maar ook op lange termijn. We zullen ons meer laten zien en horen. En nog belangrijker is het om een breed draagvlak te creëren en te verbinden. Lokale oplossingen moeten over partijgrenzen heen een meerderheid kunnen vinden en vooral voor de burgers (jong en oud) van Tervuren het leven verbeteren. 

Hoe kunnen mensen jou het best bereiken mochten ze vragen hebben of jou willen leren kennen? 
Isabelle: “Stuur een berichtje via het contactformulier op de website van Groen+, dat komt rechtstreeks bij mij terecht. Of spreek me op straat gewoonweg aan, dan zetten we onmiddellijk een boompje op.”