De eerste schoolmoestuin in Tervuren

30 Augustus 2022

De eerste schoolmoestuin in Tervuren

Mijn droom voor Tervuren is dat we een inspirerend en spraakmakend voorbeeld worden voor andere gemeenten in Europa

Interview met Fons Feekes

 

Wat is dit prachtige nieuwe project en waar komt het initiatief vandaan?

Het idee voor een schooltuin komt uit de samenwerking tussen Transitie Tervuren, met hun moestuin De Hazelaar, en de GBS Tervuren. Een enkele keer bezochten schoolkinderen met hun leraren al eens De Hazelaar. Vervolgens organiseerde Transitie Tervuren tijdens het Green Deal Festival 2021 een workshop, waarin het idee voor een schooltuin verder werd uitgewerkt. Op 5 oktober 2021 vertoonde Transitie Tervuren de film Food for Change in de Warandepoort, waaraan een debat werd gekoppeld met de schepen van onderwijs en de directeur van de GBST. Dit heeft geresulteerd in een aanvraag voor een terrein bij de gemeente, die een perceel aan de Hertenbergstraat beschikbaar hadden. De Steinerschool werd bij het project betrokken, wat fijn is, want zij hebben traditioneel veel ervaring met schooltuinen. Zelf speel ik de rol als coach van het projectteam, mobiliseer ouders en trek experts aan om de leraren en ouders de benodigde kennis te laten verwerven over permacultuur, snoeien, composteren en wat er allemaal nog bij komt kijken om een schooltuin tot bloei te brengen. We hebben namelijk plannen voor een pluktuin, een bloementuin, een moestuin, een kruidentuin en een serre voor het opkweken van de zaailingen.

Hoe zullen de kinderen betrokken zijn?

De bedoeling is dat de schoolkinderen van de twee scholen les krijgen in de tuin en van alles leren over alle fases van het verbouwen van je eigen voedsel, maar ook over uiteenlopende aanverwante onderwerpen als samenwerken, biologie, natuurbescherming en klimaatverandering. Het is de bedoeling dat de leerlingen al snel hun eerste bezoek aan de schooltuin gaan brengen om het project vanaf deze eerste stappen die nu aan het zetten zijn te kunnen volgen. Zodat ze later misschien ook makkelijk hun eigen moestuin of boomgaard starten. Het eerste gewas zal het poten van aardappelen zijn, omdat dit helpt de grond losser te maken en onkruid tegengaat. Dus aardappelen en frietjes zullen wellicht begin 2023 centraal staan in het schooltuinonderricht.

Heeft u nog meer van dit soort participatieve projecten om met onze lezers te delen?

Volwassenen en jongeren die meer willen leren over permacultuur, wat in feite een ecologisch duurzame manier van landbouw is, kunnen vrijwilliger worden bij de moestuin De Hazelaar. Informatie is te vinden op www.transitetervuren.be.

Een ander jaarlijks terugkerend project is het Green Deal Festival Tervuren, waar we de bewoners van Tervuren uitnodigen om een Green Deal voor hun eigen huishouden op te starten. Een eerste stap daarbij is dat we de bezoekers van het festival kennis laten maken met korte-keten aanbieders, waar men bio of veganistische producten kan proberen of een lokaal gebrouwen biertje. Een tweede stap is om één van de 10 workshops te volgen over uiteenlopende onderwerpen als energie snoeien, een klimaatvriendelijke tuin, veganistisch koken, het voeren van positieve klimaatgesprekken of inspiratie tot het nemen van microstapjes naar een klimaatvriendelijker leven. Meer informatie over de workshops en mogelijkheid om je in te schrijven vind je op www.gdf-tervuren.be. Daar kan je ook lezen welke geweldige muzikale optredens je die zondagmiddag op het festival kunt genieten.

Een nieuw project is dat we met de middelbare scholen van Tervuren de gemeente willen voorstellen om een G40 in het leven te roepen. Daarmee bedoelen we een soort parlement van 40 scholieren, die samen adviezen gaan opstellen en aanbieden aan de gemeente over het klimaatbeleid voor Tervuren. Het is de bedoeling dat de leerlingen aan burgemeester en schepenen een soort petitie hiertoe gaan aanbieden tijdens het Green Deal Festival op 18 september op het Evenemententerrein naast de Zevenster.

Wat is uw droom voor Tervuren?

Mijn droom voor Tervuren is dat we een inspirerend en spraakmakend voorbeeld worden voor andere gemeenten in Europa als klimaatvriendelijke gemeente. Uiteindelijk zal verandering voor een groot deel in de dorpen en steden plaatsvinden als het aankomt op het isoleren van huizen, lokale hernieuwbare energievoorziening, duurzame mobiliteit, lokale voedselvoorziening, versterken van de bodemvruchtbaarheid en aanplanten van bomen. Die eerste vier onderwerpen zijn belangrijk om CO2 uitstoot te verminderen en de laatste twee onderwerpen zijn belangrijk voor het opslaan van CO2. Als daardoor onze kinderen durven geloven dat een leefbare toekomst maakbaar is, dan ben ik al een stuk gelukkiger wanneer het letterlijk ‘na ons de zondvloed’ wordt.