Tervuren investeert in duurzame sportinfrastructuur en werkkledij

19 Juni 2017

Tervuren investeert in duurzame sportinfrastructuur en werkkledij

8 juni 2017 heeft schepen Bram Peters de Green Deal Circulair Aankopen ondertekend. Circulaire economie is een manier om de grondstoffen van een product zoveel mogelijk te hergebruiken. Voor Tervuren zijn de eerste projecten sportinfrastructuur voor de Berg van Termunt en werkkledij. Op middellange termijn starten projecten voor nieuwe sportinfrastructuur op de Berg van Termunt en werkkledij van gemeentepersoneel. Schepen van duurzame ontwikkeling Bram Peters is tevreden: "Ik ben bijzonder trots dat we als gemeente deze voorstrekkersrol kunnen nemen. Door op deze projecten in te zetten, met hulp van externe begeleiding, hopen we de circulaire economie aan te zwengelen."

Milieuvriendelijke sportinfrastructuur en werkkledij

In de volgende legislatuur wordt de sportinfrastructuur op de Berg van Termunt vervangen door een gebouw op basis van circulaire economie. Alle onderdelen worden ontworpen om later te hergebruiken of hoogwaardig te recycleren. Het gebouw wordt zo opgetrokken dat het na decennia van gebruik weer gedemonteerd kan worden.

Het tweede project is de aankoop van werkkledij voor gemeentelijke arbeiders. In de kledij worden minder grondstoffen of zoveel mogelijk gerecycleerde materialen gebruikt. Bovendien wordt de impact op het milieu verkleind door te kiezen voor hoogwaardige kleding met materialen die later hergebruikt worden. Ook factoren zoals herkomst en transportkosten spelen een rol.

Circulaire economie

De circulaire economie is een systeem dat bedoeld is om producten te hergebruiken of ze later als grondstof te laten dienen. Producten worden zodanig ontworpen dat de onderdelen volledig hersteld of hergebruikt worden in plaats van ze weg te gooien. Op die manier blijven de grondstoffen in de economie en worden er minder nieuwe grondstoffen gezocht.

Green Deal

Met de Green Deal willen de deelnemende organisaties binnen de twee jaar minstens 100 circulaire aankoopprojecten helpen realiseren en kennis over circulaire aankopen ontwikkelen, delen en verspreiden. Meer info via http://www.circulair-Vlaanderen.be.