De visie van Groen+Vooruit
Onze Tervuurse gemeenschap omvat meer dan 5.600 niet-Belgen met meer dan 100 verschillende nationaliteiten. De diversiteit blijft sterk toenemen. Wij zien dit vooral als een troef die we in alle aspecten van het rijke Tervuurse leven moeten uitspelen. Ons uitgangspunt is dat we ten volle moeten inzetten op verbinding tussen burgers, buren van de verschillende wijken en achtergronden.
Onze drie prioriteiten
- We kiezen voor een taalbeleid met een uitnodigend karakter. We stimuleren in alle diensten het gebruik van het Nederlands, zonder repressief op te treden. We gaan tegelijk waarderend en respectvol om met anderstaligheid. Taal is geen doel op zich, maar een middel tot integratie. Via laagdrempelige initiatieven kunnen nieuwkomers Nederlands oefenen. Initiatieven zoals Café Combinne worden verder uitgebouwd door naast praatmomenten ook samen activiteiten te doen. Een andere mogelijkheid is voor kleine kinderen om Nederlands te oefenen met senioren (naar het voorbeeld van Sint-Pieters-Leeuw). De kinderen krikken het niveau van hun Nederlands op en de senioren doorbreken hun eenzaamheid. We spreken ook met het CVO om te kijken hoe zij hun formele lessen meer op maat van de leerlingen kunnen inrichten.
- In 2023 was het eerste dorpsrestaurant in het centrum van Tervuren een feit. Groen+ heeft dit op de agenda geplaatst. Ondertussen vond in elke deelgemeente een editie plaats, zo brengen we de mensen bij elkaar in de buurt waar ze wonen. Wij willen de frequentie van de dorpsrestaurants verhogen: van 4x per jaar naar een maandelijkse editie.
- Sociale cohesie bereik je dicht bij de mensen. Daarom zetten we ten volle in op buurtwerking. Tervuren telt sinds 2022 een tweede buurthuis. In nauwe samenwerking met Woontrots werd buurthuis De Witte Raaf geopend in de Ravensteinwijk. Het buurthuis Groenveld in Moorsel werd al eerder boven de doopvont gehouden. Als het van Groen+Vooruit afhangt openen we een buurthuis in elke Tervuurse deelgemeente. Buurthuizen worden professioneel begeleid door een buurtwerker, die een netwerk aan vrijwilligers vormt met een goede voeling met de wijk. De diversiteit in de wijk wordt benaderd als een troef en niet als een probleem. De buurthuizen worden op termijn de spil van buurtgerichte zorg.
Concrete maatregelen
- Racisme & discriminatie zijn onaanvaardbaar. Helaas bestaan ze ook in Tervuren. Wij willen volgende maatregelen tegen racisme en discriminatie:
- Interculturele Dialoog en Gemeenschapsactiviteiten: Tervuren kan interculturele evenementen en gemeenschapsdialogen organiseren die gericht zijn op het bevorderen van begrip tussen verschillende etnische en culturele groepen. Dit zou helpen om de kloof tussen verschillende gemeenschappen te dichten en raciale spanningen te verminderen.
- Antidiscriminatieprogramma's in scholen: Scholen in Tervuren kunnen een cruciale rol spelen bij het bevorderen van diversiteit en het bestrijden van racisme. Door programma's in te voeren die kinderen bewust maken van raciale gelijkheid en de gevaren van vooroordelen, kan een inclusieve omgeving worden gecreëerd waarin elk kind gelijke kansen heeft.
- Ondersteunen van antidiscriminatiewetgeving: Tervuren kan meer doen om ervoor te zorgen dat bestaande antidiscriminatiewetten strikt worden nageleefd, vooral op het gebied van werkgelegenheid en huisvesting. Dit kan bijvoorbeeld door anonieme sollicitaties te stimuleren of door strengere controles op discriminerende praktijken op de woningmarkt.
- Diversiteitstraining voor ambtenaren en politie: Lokale overheidsfunctionarissen, politie en andere publieke diensten kunnen trainingen krijgen over diversiteit en inclusie. Deze trainingen moeten gericht zijn op het voorkomen van raciale vooroordelen en het bevorderen van gelijke behandeling van alle inwoners, ongeacht hun afkomst.
- Bewustmakingscampagnes: Tervuren kan bewustmakingscampagnes opzetten om raciale stereotypering en vooroordelen in de gemeenschap tegen te gaan. Deze campagnes kunnen het belang van diversiteit en inclusie benadrukken en inwoners aanmoedigen om hun vooroordelen te herzien.
- Ondersteunende programma's voor minderheden: Het opzetten van ondersteuningsprogramma's gericht op het bevorderen van gelijke kansen voor etnische minderheden, vooral op de arbeids- en woningmarkt, kan helpen om ongelijkheden te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door initiatieven die mensen met een migratieachtergrond helpen bij het vinden van huisvesting of werk.
- Binnen het gemeentepersoneel is er ruimte voor verbetering qua diversiteit. We zijn voorstander van een actieplan om meer diversiteit te krijgen binnen het gemeentelijk personeel.
- We onderzoeken in welke mate de gemeente belangrijke communicatie kan samenvatten en vertalen naar het Engels, Frans en Duits. We denken daarbij bijvoorbeeld aan de manier waarop in de Randkrant wordt gecommuniceerd.
- Onbekend is onbemind. Daarom is het zo belangrijk om onze inwoners met elkaar in contact te brengen. De gemeente nam, op voorstel van Groen+Vooruit tijdens de 2 voorbije legislaturen, meerdere initiatieven om dit te ondersteunen: de financiële en logistieke ondersteuning voor straat-, buurt- en wijkfeesten; het Tervuren Welkom team; de steun aan het verenigingsleven, waarbij op initiatief van Groen+ door middel van impulssubsidies de verenigingen aangemoedigd worden om inclusieve projecten op te starten; Café Combinne, ... We blijven dit aanbod promoten.
- Spanningen in een wijk of buurt worden het best bestreden door bemiddeling. Daarom blijven we de dienst burenbemiddeling, opgericht onder impuls van Groen+Vooruit verder uitbouwen en ondersteunen.
- Op initiatief van de meerderheid met Groen+Vooruit werd de Zomerschool voor de eerste keer ingericht in 2021, waar kinderen uit de lagere school op een speelse en creatieve manier de Nederlandse taalvaardigheid kunnen oefenen in combinatie met sport en spel. Op die manier beginnen ze beter voorbereid aan het nieuwe schooljaar.
- We bevorderen initiatieven die mensen samenbrengen: gemeenschappelijke tuinen, ontmoeting op pleinen, rustbanken, Repair Café, buurtkar, ...
- We zetten volop in op ontmoeting. Naast buurtwerking willen we ook een erkend lokaal dienstencentrum opzetten in het centrum van Tervuren, met eveneens aandacht voor activiteiten in de deelgemeenten.
- Ook voor de integratie van asielzoekers willen we de (vrijwilligers van de) buurtwerking inzetten. Als het van Groen+Vooruit afhangt komen er extra lokale opvanginitiatieven volgens een evenredige spreiding tussen de gemeenten, zodat asielzoekers op een menselijke manier worden opgevangen en begeleid in hun procedure. Dit zorgt voor meer veiligheid en solidariteit in onze samenleving. Ook niet-buurtgebonden vrijwilligers kunnen daarvoor ingezet worden. In het bijzonder zullen we ook een oproep doen naar niet-Belgische inwoners, die vertrouwd zijn met de taal en de cultuur van de asielzoekers.
- We willen meer werk maken van een actief vrijwilligersbeleid. Hierdoor zouden we sneller kunnen inspelen op maatschappelijke opportuniteiten.
- Een samenleving is pas die naam waard als alle burgers, ook diegenen die wat meer ondersteuning nodig hebben, er volwaardig deel van (kunnen) uitmaken. We willen de inclusieve speelpleinwerking verder uitbouwen, alsook het ondersteunen van de G-sportwerking en de uitbreiding van het aanbod sport en crea voor kinderen met een mentale beperking.
- De introductie van de UITpas Druivenstreek in 2021 op initiatief van Groen+ biedt kwetsbare gezinnen de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier deel te nemen aan vrijetijdsactiviteiten.
- De hervorming van het subsidiereglement voor sport-, jeugd- en cultuurverenigingen moedigt verenigingen aan om inclusieve projecten uit te bouwen. Daarvoor kunnen ze impulssubsidies krijgen.
- We blijven inspanningen leveren op vlak van toegankelijkheid. Bij infrastructuurstudies, zoals o.a. het nieuwe gemeentelijke museum en Nettenberg-Diependal werd toegankelijkheid als basisvoorwaarde meegenomen. We blijven erover waken dat bij de uitvoering van dit project het toegankelijkheidslabel wordt behaald.
- In Tervuren hebben we niet alleen oog voor het samenleven binnen Tervuren maar ook voor alle inwoners van de wereld. Bij het opstellen van de beleids- en beheerscyclus en de meerjarenplanning voor de legislatuur 2025-2031 blijven de Sustainable Development Goals onze basis.
- De Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS) wordt ook volgende legislatuur ondersteund door een halftijdse beleidsmedewerker. De beschikbare middelen voor sensibilisering in het Noorden, subsidies voor projecten in het Zuiden en de rugzakprojecten worden jaarlijks geïndexeerd en blijven op eenzelfde peil. De overige steun blijft gelijk. Tervuren is een Faire gemeente. De gemeente zal alles in het werk stellen om dit label te blijven behouden. We blijven de huur van de Wereldwinkel betalen en vragen bij overheidsopdrachten om Fairtrade producten aan te bieden.
We blijven jongeren de kans bieden om tijdens Youca action day 1 dag bij de gemeente aan de slag te gaan. Op die manier verdienen ze 60 euro die geschonken worden aan projecten van geëngageerde jongeren wereldwijd.