De visie van Groen+Vooruit
Het aantal kinderen in Tervuren stijgt consequent. Je kinderen laten opgroeien in een veilige, uitdagende en gezonde omgeving is een minimum. De rol van de gemeente hierin is niet mis te verstaan: voldoende betaalbare plaatsen in de kinderopvang, voldoende plaatsen op school, gezond eten op school, ruimte om te spelen, naschoolse activiteiten, veilige schoolomgevingen en fietspaden, ...
Onze drie prioriteiten
- Voor jonge ouders is er nog steeds een tekort aan (betaalbare) kinderopvang. Naar analogie met het kinderdagverblijf De Tovereik willen we in Moorsel, Vossem en Duisburg een bijkomend kinderdagverblijf voorzien in de buurt van de scholen.
- Elk jaar moeten we ouders teleurstellen bij de inschrijving van hun kind. Tegen 2030 stijgt het aantal kinderen in Tervuren verder. Daarom is het broodnodig om te investeren in uitbreiding van onze gemeentescholen en om de uitbreiding van de andere netten te stimuleren of ondersteunen, zodanig dat alle Tervuurse kinderen terecht kunnen in de lokale scholen. Concreet zijn er uitbreidingen op til in de GBS Moorsel, Mariaschool en Steinerschool. Vooral in het centrum van Tervuren is er een tekort, dus onderzoeken we of daar bijkomende capaciteit nodig en mogelijk is.
- Helaas is de oprichting van een inclusieschool op de voormalige site van FOD Financiën niet gelukt. We blijven achter de oprichting van zo’n school staan en zoeken verder naar een geschikte locatie. In inclusie-onderwijs gaan kinderen met en zonder beperking samen naar school.
Concrete maatregelen
- In het Huis van het Kind geven we specifieke aandacht en ondersteuning en voorrang aan kwetsbare gezinnen en focussen we ons op de strijd tegen kinderarmoede. We pleiten hier voor het bundelen van de krachten door samenwerking met het Huis van het Kind van Hoeilaart en Overijse, die hierin specifieke expertise hebben opgebouwd. We bouwen het netwerk rond opvoedingsondersteuning verder uit met partners als Kind en gezin, kinderopvang, CAW, …
- We stimuleren de autonomie en de gezondheid van de kinderen door hen zo vroeg mogelijk zelfstandig naar school te laten fietsen. Daarom investeren we verder in een netwerk van veilige trage wegen en fietspaden, die het mogelijk maken om veilig van thuis naar school te fietsen. Zie ook het hoofdstuk “Ik fiets en/of wandel graag”.
-
Voldoende veilige en uitdagende speelruimte is van groot belang voor de kinderen. Op ontmoetingsplaatsen voorzien we ook ruimte om te spelen, en afhankelijk van de plaats voorzien we speeltuigen. Het stukje bos achter de speeltuin in de Koninklijke Moestuin kan een speelbos worden met natuurlijke speeltuigen zoals in het provinciedomein in Kessel-Lo.
- Kinderen spelen niet alleen in speeltuinen. Elk hoekje, grasplein of bosje (of het nu geschikt is voor kinderen of niet) wordt al eens benut door spelende kinderen. Vanuit de gemeente onderzoeken we de bestaande formele en niet-formele speelruimtes en vooral de wegen ernaartoe (Speelweefselonderzoek). Op die manier kunnen we een echt veilige omgeving creëren voor kinderen. Ook speelstraten zijn een mogelijkheid.
- Bij het aanleggen van nieuwe speeltuinen of het heraanleggen van bestaande speeltuinen vragen we aan de kinderen in de buurt wat voor speeltuigen ze willen. Daarbij durven we af te wijken van de klassieke speeltuinen naar meer natuurlijke en avontuurlijke varianten.
- De bestaande speeltuintjes verdienen een opknapbeurt.
- We zoeken een locatie voor ploeterwater, waar kinderen bij warm weer verkoeling vinden. We denken daarbij aan waterelementen op de Markt, speelwater nabij Diependal aan de Voer of zelfs een heuse zwemvijver.
- We investeren verder in een goede en betaalbare naschoolse opvang. Daar krijgen kinderen ofwel tijd voor sport, spel, muziek of huiswerkbegeleiding. Hierdoor kunnen de mama’s en papa’s hun professioneel leven beter combineren met hun gezinstaken. Het nieuwe BOA-decreet creëert opportuniteiten om de opvang te verbeteren.
- Label kindvriendelijke steden en gemeenten: Kindvriendelijke steden en gemeenten zetten alles op alles om de rechten van ieder kind te realiseren. De filosofie achter het label past perfect in de onze visie op lokaal jeugdbeleid: integraal over verschillende beleidsdomeinen, met kinderen en jongeren als volwaardige medeburgers en met oog voor kwetsbaarheid. Het is tevens een hefboom naar een meer toegankelijke, open en duurzame samenleving. We engageren ons voor het behalen van het label kindvriendelijke steden en gemeenten.
- Gezinsvriendelijke voorzieningen zoals openbare toiletten, babyverschoonruimtes en borstvoedingsfaciliteiten ondersteunen ouders bij het zorgen voor hun kinderen.
Kinderen mogen bij ons ook hun zegje doen. We betrekken ze bij de besluitvorming die van invloed is op hun leven, zoals o.a. stadsplanning, onderwijsbeleid en milieuprojecten, om hun stem te versterken en hen te leren over democratie en burgerschap. Dat kan in de vorm van een (tijdelijk) kinderschepencollege.