Interview met Carine Borghans

11 Februari 2024

Interview met Carine Borghans

Een politieke partij moet visie hebben, en standvastigheid. Maar vernieuwing is minstens even belangrijk! Dat zit in 2024 helemaal snor voor Groen + Vooruit Tervuren. Verschillende nieuwe gezichten komen de partij versterken, en we stellen ze graag aan je voor. Carine Borghans, onze nummer 2 op de verkiezingslijst, bijt de spits af!

Carine is een madam met lef, zoveel is zeker. Anders waag je je als nieuwkomer niet aan de tweede plaats op de verkiezingslijst van de tweede grootste partij van Tervuren, toch? Wij bij het kartel Groen+ Vooruit Tervuren zijn alvast onder de indruk van haar engagement, visie en energie. Tijd voor een kennismaking!

Hey Carine, welkom bij Groen+ Vooruit Tervuren! Wie ben jij?

“Dag iedereen, ik ben een sociale, geëngageerde, daadkrachtige vrouw die het leven met passie en idealisme kleurt. Gedreven, en goedlachs.
Ik woon in het mooie Vossem met mijn man en 3 kinderen en 2 pluskinderen. Ik ben architect van opleiding en werk momenteel bij Inclusio, een vastgoedinvesteerder in sociaal vastgoed.”

Wat heeft je aangetrokken bij Groen+ Vooruit?

“De groene en sociale gedachte werden me met de paplepel meegegeven. Goed zijn voor mens en planeet was bij ons thuis een evidentie. Die waarden brachten me bij Groen+Vooruit, waar ik me graag wil engageren om verder te schrijven aan het groen-rode verhaal van Tervuren.
De slogans ‘goed in je vel’, ‘goed voor elkaar’ en ‘goed voor de planeet’ zijn me op het lijf geschreven. Daar wil ik voor staan.”

“We mogen minder bescheiden zijn. Kijk eens naar de lijst van wat Groen+ in Tervuren al heeft gerealiseerd!”

Wat was je eerste indruk van de partij?

“Dat ze heel sterk bezig zijn. Bij één van de eerste vergaderingen vroeg ik naar een lijstje met concrete realisaties. Enkele dagen later kreeg ik een opsomming van bijna 100 items! Ik denk dat we wat minder bescheiden mogen zijn en duidelijker naar buiten mogen komen met wat we voor Tervuren doen. Dat is ook mijn eerste plan: met een duidelijke communicatie tonen aan alle Tervurenaars hoe positief Groen+ (nu Groen+ Vooruit) voor Tervuren is.”

Wat vind jij de beste initiatieven?

“Allerlei ingrepen om fietsen aangenamer en veiliger te maken, ruimte voor natuur, verschillende inclusieve projecten in de bib. De aanpak van cultuur en sport, de initiatieven naar duurzaam energiegebruik, het sociaal restaurant… en mijn persoonlijke favoriet: de Fietsbieb.”

Heb jij een politieke achtergrond?

“Dit zijn mijn eerste stappen in de politiek. Er kwam een vraag. Het was het juiste moment in mijn leven. Ik wou dit engagement graag opnemen. Ik werd enthousiast. En ik ben eraan begonnen.”

Wat vindt je gezin ervan dat je opkomt bij de verkiezingen?

“Ze staan volledig achter mij. Ik vind het wel bijzonder spannend… Per slot van rekening is politiek engagement toch nog iets anders dan lid zijn van een vereniging.”

Wat is je band met Tervuren?

“Ik woon ondertussen 15 jaar in Tervuren en woon er erg graag. Oorspronkelijk ben ik van Overijse, een andere mooie gemeente van de Druivenstreek. Via familie die hier woont, leerde ik Tervuren beter kennen en werd er toch wel wat verliefd op. Het ligt perfect als je werkt in Brussel en houdt van het bruisende leven daar. En het biedt zo’n mooie plekken met het park en het bos.”

En wat zou je graag willen veranderen aan Tervuren?

“Ik zou het fantastisch vinden als we Tervuren - en de wereld - wat warmer zouden kunnen maken (en dan bedoel ik niet enkele graden meer) 😉 Het gemeenschapsleven bevorderen, mekaar helpen, respect voor iedereen, vriendelijkheid, …”

“Ik doe mijn best om zo ‘groen’ mogelijk te leven. Dat is geen opgave, ik vind het evident, en het geeft veel voldoening”

Hoe “groen” is jouw dagelijks leven eigenlijk?

“Ik probeer echt wel mijn best te doen: afval beperken, autogebruik beperken, energiegebruik beperken, niet te veel spullen, vegetarisch eten, ecologisch tuinieren… Het is niet echt een opgave, ik vind het leuk en evident. Het geeft me een grote voldoening. Het zou fijn zijn moest het allemaal wat makkelijker gemaakt worden. Dat lijkt me een mooie uitdaging om aan te werken, want daar kan politiek echt wel het verschil maken!”

Wat maakt jou blij in het leven? En boos?

“Ik word snel blij, van kleine dingen: een koffie met een vriendin, zon na regen, een gerecht dat supergoed gelukt is, een vriendelijk woord geven of krijgen, … En wat me heel boos maakt, is onrechtvaardigheid. Weer een goede reden om mij politiek te engageren.”

Wat moeten we van jou weten dat we nog niet weten?

“Ik fiets niet graag (lacht). Het klinkt raar voor ‘een groene’, maar ik hou er echt niet van. Al gaat het al ietsje beter sinds ik een elektrisch exemplaar heb.”

Een uitsmijter: wat betekent voor jou de slogan ‘Groen is veel meer dan groen’?

“Het sociale aspect, iedereen hoort erbij en verdient alle kansen, mensen die het moeilijker hebben helpen we zonder al te veel vragen. Dat gedachtengoed is er altijd al geweest bij Groen maar wordt nu extra in de verf gezet.”