Interview met Sofie Lombaert
17 Juni 2024
Vanuit de voorlaatste plaats duwt Sofie Lombaert samen met Mark Van Roy onze lijst. Goedlachse, warme Sofie, voor wie verbinding een sleutelbegrip is, ook in politiek. Zij is één van de ‘plusjes’ in de naam Groen+. Meer weten? Lees verder!
Dag Sofie, wie ben jij?
“Een gelukkig getrouwde mama van 3 zonen, die houdt van dansen en genieten van kleine geluksmomenten samen met vrienden en familie.”
Wat is jouw band met Tervuren?
“Mijn man Bart en ik zijn adept van onze mooie groene Druivenstreek: ik ben geboren in Overijse en woonde in Hoeilaart en Wezembeek-Oppem. Bart is afkomstig uit Moorsel. Samen wonen we al meer dan 18 jaar in Duisburg.”
Hoe ben je in de lokale politiek beland?
“Mijn vader was politiek actief bij de vroegere SP in Overijse. Als 18-jarige heb ik me kandidaat gesteld op de lijst in Overijse; niet echt een bewuste keuze toen. Ik ben socioloog van opleiding, en een betrokken burger van nature. Dus heeft politiek me altijd geboeid, en zo kwam ik wel eens in gesprek met politiekers. Zo ook met Mark Van Roy tijdens een tramrit een aantal jaren geleden. Zo leerde ik Groen+ kennen en kwam ik in 2012 voor de eerste keer op de lijst. Ik werd de laatste 3 jaren van de vorige legislatuur OCMW-raadslid en dat was een heel positieve ervaring, een samenwerking tussen meerderheid en oppositie in het belang van de burger. Dat heeft me overtuigd om me ook in 2018 kandidaat te stellen.”
“Mijn hart breekt als ik mensen hoor klagen over de jeugd. Jongeren zijn onze toekomst!”
Wat zijn volgens jou de grote troeven van Groen+Tervuren?
“De partij strijdt voor duurzame ontwikkeling, zowel op vlak van klimaat als op sociaal vlak. Dat is een positief verhaal, waar ik persoonlijk ook helemaal achter sta. Ik geloof en ervaar dat alles en iedereen met elkaar verbonden is.”
Jij bent één van de ‘plusjes’ in Groen+. Kan je dat toelichten?
“Plus staat voor onafhankelijk. Dat betekent dat ik geen lidkaart heb van een bovenlokale partij. Ik hecht belang aan duurzame ontwikkeling, die liefdevolle aandacht schenkt aan alles en iedereen. Daarvan vind ik elementen terug in de programma’s van verschillende democratische partijen. Bij Groen+ kan ik deze zaken verzoenen en hoef ik me niet te beperken tot het programma van 1 bovenlokale partij.”
Wat vindt jouw gezin van je politiek engagement?
“Wat ik ook doe en welke keuzes ik maak: dat is ok. Dat betekent niet noodzakelijk dat ze dezelfde keuzes maken en hetzelfde denken. Liefde zoals wij het beleven is een ander graag zien, ook al zijn de standpunten en meningen verschillend.”
Vind je dat vrouwen anders aan politiek doen dan mannen?
“Niet echt. Elke persoon doet anders aan politiek, onafhankelijk van het geslacht. Het heeft meer met persoonlijkheid en waarden te maken, denk ik.”
Je hebt er een eerste mandaat als schepen op zitten. Hoe heb je dat beleefd?
“Ondanks de fijne en hartelijke contacten, vind ik de manier waarop de politiek georganiseerd is, hard. Ik heb het niet beleefd als een verbindend proces, in tegenstelling tot mijn eerdere ervaring in de OCMW-raad. Ik weet dat het anders kan, maar dan moet iedereen in het politiek spel dit ook willen. En dat is ook mijn motivatie om aan politiek te doen.”
Op welke realisaties ben je zelf het meest trots?
“Moeilijke vraag! Ik ben vooral gelukkig als ik mensen kan inspireren en raken, zodat zij zelf vanuit een duurzame blik beslissen en actie ondernemen. Het maakt me dan ook gelukkig als ik zie dat leden van de administratie in hun projecten spontaan aandacht hebben voor inclusie, duurzaamheid, … zonder dat ik dit expliciet moet benoemen!”
Je bent o.a. schepen van jeugd. Waar zie jij de grootste uitdagingen voor onze jongeren?
“Mijn hart breekt als ik mensen hoor klagen over de jeugd: dat ze overlast creëren, lawaai maken, rondhangen… Jongeren zijn onze toekomst. Ze zijn geen lastpakken. Ze leren door vallen en opstaan en wij moeten hen daarin aanmoedigen en ondersteunen. Door hen ruimte te geven en te vertrouwen. Dus niet door hen te verbannen tot een plekje waar ze niemand kunnen storen😉 Maar wel door actief naar hen te luisteren en samen met hen de samenleving vorm te geven. Ze kunnen ons zoveel leren. Degenen die klagen hebben uiteraard ook behoeften, en het is belangrijk om die niet te negeren, en samen te zoeken naar een aanvaardbaar evenwicht; dit is trouwens wat ik deed met de scouts/Katapult leiders en de buurtbewoners van Nettenberg.”
“Ik geloof en ervaar dat alles en iedereen met elkaar verbonden is”
Je was ook 4 jaar schepen van lokale economie. Hoe was dat?
“Ik was heel gedreven, vanuit de overtuiging dat een sterke lokale economie bijdraagt tot een duurzame samenleving die bruist en mensen samen kan brengen. Ik voel de passie al opnieuw ontbranden als ik erover spreek… Maar het was geen gemakkelijke periode, het was moeilijk om de verbondenheid te vinden met en binnen de RLE (Raad voor Lokale Economie). Tijdens mijn schepenambt hebben ze de stekker eruit getrokken. Ik denk dat sommigen mij dit persoonlijk aanrekenen. Ik zei het al, politiek is een harde wereld.”
Ook als schepen voor ontwikkelingssamenwerking wil je vanuit verbinding werken?
“Als we initiatieven steunen die mensen helpen om duurzaam te ontwikkelen, komt dit iedereen ten goede. Het is dus cruciaal om te blijven investeren in Ubuntu (Afrikaanse filosofie voor verbondenheid), in Fairtrade en in projecten van Tervurenaars die mensen in het Zuiden steunen.”
Hoe kijk je naar de komende gemeenteraadsverkiezingen?
“Ik wil blijven inzetten op bestuursvernieuwing. Democratie is politiek over partijgrenzen heen, over meerderheid en oppositie heen, en veel dichter bij de bevolking. Ik geloof in het betrekken van de bevolking vanaf dat er een idee ontstaat, zoals we bij het project Nettenberg-Diependal hebben gedaan. Zo geven we de gemeente samen vorm.”