Onduidelijkheid troef bij masterplan

Groen+ is voorstander van het samenbrengen van de gemeentelijke diensten, die nu versnipperd zijn over de gemeente. Het is efficiënt en klantvriendelijk om alles onder één dak te brengen. Ook het tegemoet komen aan de dringende vraag naar betaalbare woningen ondersteunt Groen+ onmiddellijk, evenals het aantrekkelijker maken van het centrum van Tervuren. Dat zijn enkele doelstellingen die het gemeentebestuur presenteert bij haar "masterplan". De uitwerking van dat masterplan en vooral het financiële kostenplaatje zijn voor Groen+ niet aanvaardbaar. Het zit vol onzekerheden voor de toekomst en vooral onduidelijkheden over de kosten.

"Dit is geen reëel plan dat oplossingen biedt voor de acute problemen van onze gemeente, dit lijkt op machovertoon van het gemeentebestuur", volgens raadslid Anna Nijsters van Groen+ .

14 miljoen euroVoor het nieuw te bouwen gemeentehuis in de Koninklijke Moestuin berekent het gemeentebestuur voorlopig een bedrag van 14 miljoen euro. Het is totaal onduidelijk hoe deze rekensom is gemaakt. Volgens de eerste plannen , die het bestuur presenteerde, zullen niet alleen alle administratieve diensten van de gemeente en OCMW er samengebracht worden, maar ook de bibliotheek, een theaterzaal en een brasserie zouden er een plek krijgen.

Dat betekent dat het bestaande ontwerp van het nieuwe administratieve centrum, goedgekeurd door het vorige bestuur en toen geraamd op zo'n 8,5 miljoen euro, helemaal opnieuw getekend wordt.

Gebrek aan openheidEen project van dergelijke omvang en met zo'n financiële impact moet eerst grondig bestudeerd worden. Dat doet het gemeentebestuur nu al 18 maanden lang. Veel openheid over die besprekingen krijgen de leden van de oppositie niet. Volgens de laatste geruchten zou het project andermaal een volledige herziening krijgen, waarbij cultuur en bibliotheek dan toch geen plaats krijgen.Groen+ eist duidelijkheid.

"Het is hoogtijd dat dit bestuur haar beleidskeuzes maakt en haar prioriteiten bekend maakt. Daar heeft elke Tervurenaar recht op", zegt raadslid Nijsters.

ControleGrote zorgen uit Groen+ ook over het feit dat het gemeentebestuur afziet van een externe financiële controleur. Daar heeft Groen+ eerder al sterk op aangedrongen. Gezien de grootte van het project en de enorme uitgaven die daarmee gepaard gaan, is het van belang dat er een onafhankelijke controle is op de financiën tijdens de bouw, zodat er meteen op de rem kan worden gestaan als de kosten stijgen en buiten het afgesproken budget dreigen te komen.

Niet onder de indrukHoewel het gemeentebestuur haar plannen spectaculair noemt en zelfs historisch, is Groen+ niet onder de indruk. Het bestuur gaat er van uit dat iedereen mobiel genoeg is om zich te verplaatsen naar het centrum van Tervuren. Het project in de Koninklijke Moestuin voorziet niet eens in gemeentelijke kinderopvang, zelfs niet voor het eigen gemeentepersoneel.

"Het is niet omdat je nieuwe kantoren voor het OCMW bouwt, dat je dan ook een sociaal beleid voert", zegt raadslid Anna Nijsters van Groen+, "Dit gemeentebestuur presenteert alleen maar grootse plannen, maar geen sterk inhoudelijk beleid waar de inwoners van Tervuren direct beter van worden" .