Start klimaatproject in basisscholen Tervuren

03 Oktober 2018

Start klimaatproject in basisscholen Tervuren

3 oktober werd het startschot gegeven voor een klimaattraject met alle leerlingen van het 5de leerjaar. Met één doel: samen jaarlijks 5 procent minder CO2 uitstoten. De burgemeester en schepenen deden meteen een oproep om lid te worden van de “klimaatbende”.

184 leerlingen uit de gemeentelijke basisscholen van Tervuren, Vossem en Moorsel, de Kattensprong, de Mariaschool en de Sint-Annaschool met het vijfde én zesde leerjaar. Zij vormen samen met de leerkrachten, MOS en de gemeente de klimaatbende.

Bewust maken en actie ondernemen

Na enkele leuke klimaatopdrachten rond het gemeentehuis gaan ze aan de slag in hun eigen school. Daar leren ze met educatieve ondersteuning en informatie van MOS hoe ze echt kunnen helpen om de klimaatopwarming te beperken. Zo gaan ze zelf op onderzoek uit en maken ze bijvoorbeeld gebruik van een “energiekoffer”. Bovendien maken ze andere leerlingen warm voor hun doel: 5 % minder CO2 uitstoten.

Naast sensibilisering moet de bende dus ook zelf acties bedenken. Op die manier worden de leerlingen aangezet tot duurzaam denken en handelen met een kritische geest.

Enthousiaste leerlingen

Bram Peters, schepen van milieu en duurzame ontwikkeling “Het is fijn om te zien hoe enthousiast de schoolkinderen zijn voor het klimaat. Ik ben er van overtuigd dat ze de doelstelling om als school 5% minder CO2 uit te stoten zullen halen.

En voor zij die opletten, die lange, smalle ijsbeer op de foto is Bram.