Tervuren lanceert herbruikbare bekers

30 Juni 2018

Tervuren lanceert herbruikbare bekers

Tijdens de WK-wedstrijden van de Rode Duivels op groot scherm, werd alle drank geschonken in herbruikbare bekers. Een eerste stap om bij alle evenementen de wegwerpbekers te laten verdwijnen.

“Door met herbruikbare bekers te werken, vermijden we een berg afval. Ook het beeld van een plein of veld vol platgestampte wegwerpbekertjes is verleden tijd,” zegt Bram Peters, schepen van milieu en duurzaamheid. “Het kleinschaligere WK op groot scherm is een goede oefening om ook op Hee Tervuren! Reuzegezellig met herbruikbare bekers te werken”.

Afwas uitbesteed

De waarborg voor de beker is gelijk aan de waarde van een drankbonnetje. Wie een nieuw drankje haalt, geeft de vuile beker af en krijgt drank in een propere beker terug. Het sociale economie-bedrijf dat de bekers levert, komt ze achteraf ook ophalen en zorgt voor de afwas. Door de afwas uit te besteden, zorgen we ervoor dat de organisatoren van evenementen, de verenigingen, geen extra werk hebben met afwas.

Duurzame oplossing

Het hoofddoel is uiteraard afval beperken. Maar er waren verschillende mogelijkheden om dat te doen. De gemeente koos er uiteindelijk voor om de herbruikbare bekers niet zelf aan te schaffen maar te huren. Op die manier worden ze meer gebruikt, wat nog duurzamer is.

Door het afwassen aan een gespecialiseerd bedrijf uit te besteden, wordt ook de impact op het milieu geminimaliseerd. Zij beperken het gebruik van water en zeep wat op die schaal een serieuze kost is.

Daarnaast zorgen een efficiënt stapelsysteem en de combinatie van brengen en ophalen voor evenementen over heel België ook voor minder vervoer. “Deze oplossing leek ons de meest efficiënte met de minste impact op het milieu. Niet voor niets zullen ze ook bij de Gentse Feesten werken met hetzelfde systeem,” besluit Bram Peters.